DUO


DUO by Ole Scheeren © Buro-OS

Project:
DUO
Type:
Mixed-use High-rise Development, including Premium Offices, Luxury Hotel, Residences and Signature Retail / F&B
Status:
Commission: March 2011
Construction Start: 2013
Completion: 2017
Client:
M+S Pte. Ltd.
Location:
Singapore
Site:
26,700m2 lot bounded by Ophir Road, Beach Road, Rochor Road, North Bridge Road and Fraser Street
Scale:
Gross Floor Area: approximately 160,350m2 (1.73 million sq.ft.)
Total Construction Area: approximately 285,838m2 (3.08 million sq.ft.)
Height:
186 meters (Residential Tower, 50 floors above ground); 170 meters (Office/ Hotel Tower, 39 floors above ground)
Program:
Premium Offices 64,000m2;
Five-Star Hotel (350+ rooms) 24,000m2; Hotel Amenities and Ballroom 4,750m2; Premium Residences (660 units), Residences Amenities 4,900m2; Ground Levels: Lobbies, Courtyard, Retail/F&B 7,400m2; Observation Deck 1,550m2;
Retail/F&B, Connection to MRT Bugis Junction Station 2,925m2; Basement Parking (3 levels); Building Services 65,360m2

 

The design for this Malaysian-Singaporean joint venture actively engages the space of the surrounding city to form a new civic nucleus in Singapore’s modern metropolis. The two towers are not conceived as autonomous objects, but defined by the spaces they create around them.

Singapore consistently ranks as one of Asia’s most livable cities. However, it is increasingly dominated by isolated individual towers that favor exclusion over social connectivity. The prescribed zoning confronts the project with a dual dilemma: it splits the site into two separate pieces, and leaves large, bulky footprints for the resulting tower envelopes which risk overpowering the surroundings and the intimate scale of the adjacent historic Kampong Glam district.

The design for DUO subtracts circular carvings from the allowable building volumes in a series of concave movements that generate urban spaces – a kind of “urban poché” that co-opts adjacent buildings and symbiotically inscribes the two towers into their context.

By generating the massing through a subtractive process, the elevations of the new towers are reduced to slender profiles. Vertical facades rise skywards along the adjoining roads, while a net-like hexagonal pattern of sunshades reinforces the dynamic concave shapes. The duo of tower volumes is further sculpted to feature a series of cantilevers and setbacks that evoke choreographed kinetic movements of the building silhouettes.

The buildings dematerialize as they reach the ground to provide a porous permeable landscape traversing the site. Leisure zones and gardens act as a connector between multiple transport hubs and establish a flow of tropical greenery and lively commercial activity, accessible to the public 24 hours a day. A plaza, carved into the center of the towers and integrating the neighboring building as part of its perimeter, forms a new public nexus between the historic district of Kampong Glam and the extension of the city’s commercial corridor.

Multiple levels of vertical connectivity give access to large elevated terraces for the hotel and residents, a public observation deck and a sky restaurant atop the office/hotel tower, while establishing a direct connection to the adjacent underground MRT subway station. Vehicular traffic is lifted off the ground to allow uninterrupted pedestrian circulation. Extensive landscape areas at the ground levels, elevated terraces, and roofscapes provide accessible green space equal to 100% of the site area.

The development incorporates environmental strategies through passive and active energy efficient design and naturally ventilated spaces. The building’s orientation is optimized to prevailing sun and wind angles, while the concave building massing captures and channels wind flows through and across the site, fostering cool microclimates within the shaded outdoor spaces.

Embracing civic spaces in a symbiotic relationship with each other and thereby transforming the surrounding multivalent urban fabric, the two sculpted towers act as urban space generators.

Design Team:

LEAD DESIGN ARCHITECT
Buro Ole Scheeren, Hong Kong/Beijing
Partner (design): Ole Scheeren
Partner (management): Eric Chang
Project Leader: Claudia Hertrich Team (A-Z): Jonas Aarsoe Larsen, Benjamin Ahrens, Tim Archambault, Dan Cheong, Nicolas Frez Madariaga, Nozomi Kanemitsu, Tait Kaplan, Kayeon Lee, Kris Provoost, Alex Rosenthal, Olaf Turck, Leonard Wong, Ali Yildirim;
with Antonio Berton, Kim Bjarke, Catarina Canas, Andria Fong, Brian Fung, Yulia Gandasari, Mavis Liu, Daniel Mayer, Jascha Oakes, Kevin Ou, Mike Taylor, Sun Shuo, Tomohiro Sugeta, Carl Christian Wentzel, Bruno Zhao

Competition Team (A-Z): Brian Fung, Tait Kaplan, Patrick Kohl, Tool Nampanwiwat, Kris Provoost, Nina Schippel, Joseph Tang, Yang Tao, Chompunuch Vanichayanguranon

COLLABORATORS
Executive Architect: DP Architects Pte Ltd, Singapore
Civil and Structural Engineering: BECA Carter Hollings & Ferner (SE Asia) Pte Ltd, Singapore; Buro Happold Consulting Engineers (Beijing) Limited, Beijing
Building Services Engineering: BECA Carter Hollings & Ferner (SE Asia) Pte Ltd, Singapore
Environmental Sustainability Consultant: BECA Carter Hollings & Ferner (SE Asia) Pte Ltd, Singapore
Quantity Surveyor: KPK Quantity Surveyors, Singapore
Façade Consultant: ALT Limited, Manila
Lighting Consultant: International Lighting Architecture Bureau Pte Ltd, Singapore
Landscape Architect: Coen Design International Pte Ltd, Singapore
Traffic Consultant: Vertix Asia-Pacific Pte Ltd, Singapore
Microclimate Consultant: RWDI Rowan Williams Davies & Irwin Inc, Ontario
Project Imagery: Buro Ole Scheeren, Hong Kong/Beijing; Luxigon, Paris (computer renderings); Glessner, Zurich (computer renderings); Crystal CG, Beijing (computer renderings); Frank Pinckers (site photography)